Indisk dahl-soppa med spenat (gjort på gula ärtor)

Indisk dahlsoppa gjort på gröna ärtor

Indiska smaker går alltid hem, de brukar vara mustiga, heta, söta och sura på en och samma gång. Den här dahl-inspirerade soppan är inget undantag. Grunden är gula ärtor som fått kokat mjuka och sedan smaksatts med spiskummin, vitlök, ingefära och lite chili.

Till detta passar naanbröd perfekt! Recept på naanbröd hittar du här.

Indisk dahlsoppa av gröna ärtor

Ingredienser till en stor gryta för 4-6 personer:

  • 5 dl torkade gula ärtor i halvor
  • 2 liter vatten
  • 50 g smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 nypa chiliflagor (ta mer om du gillar starkt)
  • ca 100-150 g färsk spenat
  • citron
  • salt

Så här gör du:

  1. Mät upp ärtorna och skölj av dem. Lägg ärtor, gurkmeja och vattnet i en kastrull. Låt koka upp och småkoka i cirka 45 minuter. Ta bort skummet eftersom det bildas.
  2. Hacka vitlöksklyftorna och riv ingefäran på ett rivjärn.
  3. Smält smöret i en stekpanna, lägg i spiskumminen och låt dem rostas några sekunder. Lägg i gurkmeja, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa till vitlöken mjuknar något, men akta så den inte bränns.
  4. Skölj av spenaten noggrant och lägg sedan ner i stekpannan och låt den fräsa med några minuter till den mjuknat helt.
  5. Rör ner spenatblandningen i ärtsoppan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och citron.

* * *
Detta är inlägg #93 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*