Aprikosjuice (qamar deen)

Qamar deen, aprikosjuice

Qamar deen som aprikosjuicen kallas är en mycket populär dryck i hela mellanöstern och särskilt under månaden Ramadan. Drycken ger mycket energi efter en hel dags fastande. Juicen är gjort av aprikoser som har passerats till en massa och sedan fått soltorka. Många förbereder den här juicen redan dagen innan den ska drickas, det tar en stund för aprikospastan att lösa upp sig och sedan måste den kylas eftersom Qamar deen smakar godast iskall.

Ingredienser:
400 g aprikospasta (se bild längre ner)
socker efter smak (jag tar ungefär 1 msk socker)
1 kapsyl rosenvatten
cirka 7–10 dl kokande vatten (beror på hur tjock du vill ha den)
pistagenötter att garnera med

Så här gör du:

  1. Klipp ner aprikospastan till mindre bitar och lägg i en kastrull. Häll på kokande vatten och lägg på lock. Rör lite då och då för att hjälpa till att lösa upp aprikoserna. (Räkna med att det tar lite till för pastan att upplösa sig. Efter att allt lösts upp ska drycken kylas, så bäst är om man kan göra i ordning drycken dagen innan).
  2. Smaksätt med socker och ev rosvatten.
Soltorkade aprikos som pressats till en pasta
Soltorkad aprikos som pressats till en pasta

* * *
Detta är inlägg #36 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*