Knafe

Knafe, efterrätt från mellanösternKnafe är en arabisk efterrätt som är gjort på tunn spagetti liknande deg och som man tillagar i ugn med tre lager, knafe, ost och/eller en slags gräddblandning och sist ett lager knafe till.

Knafe smaksätter man med hemmagjord sirap som bland annat består av rosvatten.

Det finns många olika sätt att göra den här rätten. En del använder akawi-ost som fyllning, andra mozarella eller philadelfiaost. Själva botten och locket kan också bestå av en deg gjord av mannagryn.

Ingredienser (ca 4-6 personer):
1 pkt kataifi/kadayif pastry
200 g smör
pistagemötter

Gräddblandning (smeten):
6 dl mjölk
1 brk puck cream (vispgrädde)
5 msk mjöl
2 msk socker
1 tsk apelsinvatten (eller rosvatten)

Hemmagjord sirap:
2 del socker blandas med 1 del vatten
lagom till ovanstående recept är
4 dl socker
2 dl vatten
1 msk ros- eller apelsinvatten
1 st pressad citron

Knafe, efterrätt från mellanösternPuck creamKnafe, efterrätt från mellanösternKnafe, efterrätt från mellanösternKnafe, efterrätt från mellanösternKnafe, efterrätt från mellanöstern

Så här gör du: 

  1. Gör först i ordning sirapen eftersom den ska kallna innan den används. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp så sockret löser sig. Ställ sedan åt sidan för att svalna.
  2. Sprid ut knafen på en plåt eller i en ugnsform (med kant). Finfördela trådarna noggrant.
  3. Smält smör och häll över knafen och blanda noggrant. Ta bort ungefär hälften av knafen. Ställ in plåten i ugnen på 200 grader och grädda till knafen börjar bli brun.
  4. Under tiden kan du göra gräddblandningen. Ta lite av mjölken och rör ut mjölet så det inte blir klumpar. Blanda sedan allt i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och rör hela tiden. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Ta ut knafen ur ugnen när den fått färg. Lägg på gräddblandningen jämnt över och lägg sedan på resten av knafen. Ställ sedan in i ugnen på nytt och låt det översta lagret få färg.

Servera knafen ljummen dränkt i sirap och garnera med pistagenötter. Gärna med en kopp kaffe till.

Knafe, efterrätt från mellanösternTips!

Du kan också forma små bollar av knafe och servera. Du gör dem genom att lägga knafe i ett glas eller liten skål, fyll på med gräddblandning eller mozarella och täck sedan över med mer knafe. Rulla ut bollen i handen och bind trådarna runt så det håller ihop. Grädda på bakplåtspapper till den börjar få färg.

Tycker man sirapen är för söt kan man ersätta den med vaniljglass.

 

4 kommentarer

  1. Vilken härlig blogg du har!! Kul att få se mer av det spännande irakiska köket.

  2. Hej du är så duktig o d e lätt skriven så man förstår Recep et tack

Lämna gärna en kommentar :)