Laga sushi är lättare än du tror

Laga sushi är lättare än du tror recept på sushiris

Det här är en av mina favoriträtter! Och alla utom två av sex i vår familj ÄLSKAR sushi. Så när pappan reser bort (som inte gillar det) brukar vi passa på att laga till sushi hemma.

Det är faktiskt inte alls svårt, mina barn hjälper till och 5-åringen klarar galant av att göra maki-rullar – som brukar vara standard hemma hos oss. Vi gör både med ris i rullarna och utanpå rullarna.

Perfekt sushiris varje gång

Mitt recept på sushiris är superlätt och det går att dubbla, var försiktig med saltet bara. När jag lagar sushi till sex personer räcker det precis med 8 dl ris.

Bra att ha är en särskild matta gjord av bambu som finns i hyllan med asiatiskt innehåll. Det är väl värt investerade pengar. I nödfall kan du använda en ren kökshandduk till att rulla rullarna.

Ingredienser sushiris: 
2 dl grötris (japp, du behöver inte köpa dyrt ”japanskt” ris)
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt

Vinägern till riset (gör gärna dubbla satsen, det är godare med lite mer): 
3 msk risvinsvinäger
1 msk socker

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noggrant, minst sex-sju gånger och låt det sedan stå i kallt vatten minst 30 minuter.
  2. Häll därefter av vattnet och tillsätt nytt, fräscht och kallt vatten (2,5 dl) och salt.
  3. Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter med lock och sänk sedan plattan till tvåan och låt riset ångas klart.
  4. Under tiden kokar du upp vinäger och socker.
  5. När riset är klart häller du över i en bunke  och blanda ner sockerblandningen noggrant. Låt sedan svalna till det är dags att göra sushi.

Om du vill pröva att ha riset på utsidan kan bilderna nedan vara till hjälpt. Efter att du är färdig är det jättegott att rulla rullen i sesamfrön strax innan du skär upp.

Obs! Blöt händerna innan du tar i riset – det är jättekladdigt!

Riset på utsidanRiset på utsidanuterulle2Riset på utsidanRiset på utsidanuterulle7

Förslag på innehåll: 
Om du vill använda rå fisk, se till att den varit fryst minst 24 timmar så att inga parasiter finns kvar. Om du inte vill använda rå fisk är det riktigt gott att ersätta det med rökt eller gravad lax i tunna skivor – bra även för den som är nybörjare till sushi och inte vågar smaka rå fisk. För den som fiskar själv här hemma så rekommendar jag att testa aborre – mycket gott!

Förslag på innehållRiset på utsidanRiset på utsidan

Förutom fisk kan du fylla med:
avokado
omelettremsor (finns särskilt japansk omelett ”tamago yaki”, men funkar med vanlig om man sötar den med lite socker och soja och inte steker den så hårt – man kan också tillaga omeletten i ugn på svag värme)
tunna stavar eller osthyvel-remsor av morot och paprika
gurkstavar
räkröra
majonnäs
isbergssallad
salladslök
gräslök
crab-sticks
sesamfrön

Man kan stoppa i lite vad man gillar och kombinera det man tycker smakar bäst själv.

Ett bra tips är att använda en vass kniv och tvätta av dem emellanåt när man skär upp rullarna. Då blir inte ändarna så fula och duger till att serveras.

Lycka till!

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*