Pilaff på mellanösternvis med aubergine och tomat

Pilaffris på mellanöstern vis

Idag läste jag att pilaff är en risrätt från mellanöstern där man först bryner riset och sedan kokar riset med kryddor och i buljong och insåg att det är nästan alltid så jag tillagar riset. Jag brukar alltid först steka riskornen i lite olja och häller sedan i hett vatten och låter det koka klart. Pilaff ska helst göras på rundkornigt ris och man kan även använda vetekorn, men i det här receptet har jag använt basmatiris och det blev hur gott som helst!

Pilaff hittar du i många fler kök än i det irakiska. I t ex Turkiet, Italien och Arika är det en traditionell rätt som ofta kan innehåll kött som t ex lamm eller kyckling men också skaldjur tillsammans med olika slags grönsaker, frukt och kryddor.

Den här pilaff-rätten rekommenderar jag att äta tillsammans med t ex kebab iroog eller annat kött. Kebab iroog är en kebab utan ”shish” och kanske mer likt en hamburgare för oss svenskar. Recept på detta kommer senare i veckan!

Ingredienser:

  • 2 st aubergine
  • 1 stor lök
  • 2 st tomater
  • 4 dl basmatiris
  • kycklingbuljong (eller bara vatten)
  • salt
  • svartpeppar
  • persilja
  • mynta

Gör så här:

  1. Börja med att skölja riset rent från all stärkelse. Låt riset stå i kallt vatten.
  2. Tärna auberginerna och stek dem gyllenbruna i olja. Ta upp och låt fettet rinna av på hushållspapper.
  3. Finhacka lök och tomater och stek mjuka i lite olja, blanda ner auberginen och salta och peppra och ställ åt sidan.
  4. Häll av vattnet från riset och häll någon matsked olja i en kastrull och fräs på riskornen ett par minuter.
  5. Häll riset över auberginen och tomaterna och häll försiktigt över kycklingbuljong/vatten så det täcker. Rör inte om!  Lägg på lock och låt sjuda på svag värme till allt vatten kokat bort.
  6. För att få riset lite fluffigare kan du lägga en kökshandduk mellan kastrull och lock när riset är klart och stänga av plattan och låt stå i cirka 15 minuter.
  7. Finhacka persilja och mynta och blanda försiktigt ner i riset. Häll upp på fat och servera genast.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*