Superenkel spiskummindoftande shish kebab

Shish kebabKebab härstammar från Anatolien i Turket och eftersom Irak är influerat av bl a turkiska köket är det inte konstigt att man hittar kebab på de flesta menyer i Irak.

Kebaben kom till Europa först under 1970-talet då turkiska immigranter reste till Västtyskland och Västberlin.

Rätten blev snabbt populär och spreds därefter i hela Europa. I Sverige påstår Bromma Kebab att de var först med att servera en tallrik kebab, året var 1980.*

Kebab finns i två varianter. Ett där man pressat kött i form av en cylinder som man grillar och sedan skär i tunna skivor. Ett annat är som detta, mald färs som träs på spett och grillas.

Isbergssallad med yoghurtDet finns många tillbehör som passar till kebab. Det kan vara vitlökssås, tomatsås, sallad, inlagda grönsaker, grillade tomater och lök, citron, bladpersilja och pommes eller ris.

Kebab serveras i bröd, i rulle eller som en hel rätt. Finns visst också pizzakebab!

Visst är det gott med kebab! Tack Turkiet!

Ingredienser (2 spett/person, satsen ger cirka 10 spett):
300 g finmalen lammfärs
1 st lök
3 st vitlöksklyftor
1 msk mald/mortlad spiskummin
2 msk mynta
0,5 msk torkad koriander
1 dl färsk bladpersilja
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
3 stänk kanel
0,5 msk salt (salt efter egen smak)
1 st ägg

Så här gör du: 

  1. Börja med att lägga spetten i blöt om du använder träspett (så inte brandlarmet går av eller ännu värre fattar eld under grillningen).
  2. Finhacka lök, vitlök och bladpersilja. Blanda finhacket med kryddorna och lammfärsen.
  3. Forma avlånga kebaber och stick pinnen igenom. Lägg på galler och grilla höst upp i ugn på 250 grader i cirka 15-20 minuter. Vänd på spetten efter halva tiden.

Smaklig måltid!

* Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kebab

5 kommentarer

  1. Irakiska köket är verkligen i världsklass, jag älskAr denna matkultur:))
    Tack för alla underbara recept du delar med dig!!

  2. anna fastlund

    Hej jag undrar om det bara skall vara 300gfärs?

  3. anna fastlund

    Dom blev väldigt goda

Lämna gärna en kommentar :)