Tandoorikryddad kyckling med svalkande raita-sås

Tandoorikyckling med raita-dressing

Tandoori är en mustig kryddblandning och vanlig i det pakistanska och indiska köket, men man kan också hitta den i det afghanska köket. Som med alla kryddblandningar kan det skilja mellan länderna men vanligtvis innehåller tandoori vitlök, ingefära, spiskummin, cayennepeppar, garam masala och citronsyra. Tandoori är supergott till både lamm och kyckling och passar riktigt bra till fisk också.

Den här rätten ska man egentligen tillaga i en tandoori (en slags cylinderformad lerugn) men det går lika bra på grillen eller hemma i våra fyrkantiga ugnar. Kryddan finns att köpa färdig i varenda mataffär.

Kyckling & marinad
1 tinad kyckling
1 påse Santa Maria tandoorikrydda
1 dl naturell yoghurt

Blanda samman kryddor med yoghurten och smeta ut på kycklingen, in- och utvändigt.
Låt kycklingen marineras minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.
Grilla kycklingen på 200 grader i cirka 1-1,5 timme, vänd kycklingen efter halva tiden. Se upp så att den inte bränns.

Ris & krydda
5 dl ris
0,5 tsk gurkmeja
5 nejlikor
5 kardemummakapslar
1 liten gul lök
olja
1 msk salt

Skölj bort all stärkelse ur riset. Låt riset stå i kallt vatten minst 20 minuter.
Finhacka löken och fräs glansig i lite olja. Lägg i ris och alla kryddorna och låt fräsa till riset blir lite ”sticky”. Häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över. Låt koka till vattnet kokat bort, sänk sedan plattan till ettan och låt riset ångas färdigt.

Raitadressing:
2 dl turkisk yoghurt
1,5 msk torkad mynta
1 msk honung
0,5 riven vitlöksklyfta
0,5-1 dl vatten (beroende på hur tunn du vill ha dressingen

Blanda samman och låt stå i kylen så smakerna får gosa till sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*