Ugnsbakad köfte med potatis och tomat (kafta bel saniyeh)

Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh)Köfte kommer ursprungligen från Turkiet men det här receptet är libanesiskt. Köfte är ett samlingsnamn för olika köttfärs-rätter och kan alltså vara gjort på både nöt, lamm eller kyckling men också vegetariska varianter finns.

Det här receptet kräver sin tid i ugnen men belöningen blir härliga smaker med väldoftande kött och potatis som sakta fått koka sig mjäll.

Ingredienser cirka 4 personer:
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 tsk sju kryddor
1 tsk paprikapulver
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar

4-6 potatisar
4-5 tomater

Sås
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
salt och peppar

Så här gör du:

  1. Blanda samman persilja, kryddor och köttfärs och platta sedan ut köttfärsen tunt i botten på en form.
  2. Skala och skär potatisen i 0,5 cm skivor. Lägg skivorna som ett lager över köttfärssblandningen
  3. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg i lager ovanpå potatisen.
  4. Blanda samman tomatpuré, vatten och salt och peppar efter smak. Häll över tomatskivorna.
  5. Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 60 minuter, gärna längre.

Serveras tillsammans med ris eller ät med bröd. En sallad till blir perfekt.

Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh) Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh) Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh)

* * *
Detta är inlägg #6 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015. (Denna dag blev det två eftersom jag slarvat i veckan. 🙂 )

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*