Variant på chili con carne med kikärtor

Chili con carne med kikärtor

Vissa maträtter passar extra bra kalla dagar. Chili con carne är en sådan rätt som skänker värme och glädje i mage och mun. I vår familj är några lite känsliga mot stark mat, så vi kryddar ganska försiktigt. Den här har lite hetta, och vill man känna av en riktig chili con carne är det bara att öka chilimängden förstås. Det här receptet klarade hela familjen av ända ner till 3-åringen.

Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5-1 tsk mald chili (styrkan avgör du själv)
1 tsk torkad chiliflagor
1 tsk paprika
1 tsk spiskummin
500 g nötfärs
1 köttbuljong
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
ca 6 dl vatten
1 tsk socker
0,5 tsk mejram (eller basilika)
0,5 brk kikärtor
1 dl finhackad persilja

Så här gör du:

  1. Finhacka löken och stek glansig i lite olja.
  2. Lägg i chili, chiliflagor, paprika, spiskummin och låt kryddorna öppnas upp av hettan en liten stund.
  3. Lägg sedan ner köttfärsen och stek till allt rosa är borta, rör ofta så köttfärsen finfördelas.
  4. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vatten, köttbuljongtärningen och tillsätt sockret och mejram. Låt koka i minst 30 minuter, gärna längre – det blir bara godare.
  5. Strax innan servering, finhacka persiljan och strössla över.

Servera tillsammans med ris och/eller bröd, creme fraiche eller turkisk yoghurt.

* * *
Detta är inlägg #77 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*