Gör din egen irakiska biryani-krydda (birjani-krydda)

Äkta irakisk biryani-krydda

Biryani hör till en av de traditionella rätterna i det irakiska köket. Den är ett måste vid varje bröllop eller annat festtillfälle. Den är mycket populär i hela Irak liksom i många grannländer.

Den irakiska biryanin är snäll i smaken jämfört med t ex Pakistans sätt att krydda biryani. Den är mild, men absolut inte mesig, det doftar härligt av bl a kardemumma, kanel och kryddnejlikor.

Många kryddar biryani med noomi basrah och en så kallad baharat-krydda som påminner mycket om den indiska garam masala-kryddan.

Autentisk biryanikrydda

Den ursprungliga irakiska biryanikryddan innehåller något som heter ”svanspeppar, eller kubeberpeppar som är det korrekta namnet” (mer info här på engelska cubeb pepper). Det är ett bär som har en aromatisk doft och en ganska skarp och lite syrlig smak. Den påminner om vår kryddpeppar (som är en bra ersättare) och är till utseendet väldigt likt enbär. Kubeberpeppar är ett bär som ser ut ungefär som enbär, dock tillhör de båda inte samma växtfamilj. Det sägs att kubeberpeppar börjar bli poppis hos kändiskockarna, så kanske det framöver går att hitta i en vanlig matbutik. På Cranberry corner finns de att beställa.

Äkta irakisk biryanikrydda

Det finns många varianter på biryanikryddningar även om man ofta utgår från samma kryddbas. Vissa tycker mer om spiskummin än kanel och andra kanske gillar lite mer smak av kardemumma. Det är lite ungefär som det är med den irakiska linssoppan ”chorba”– varje familj har sin egna smakvariant av soppan.

Biryanikryddan går att variera hur mycket som helst i princip – en del tillsätter t ex stjärnanis, chili, vitlök, paprika eller muskot.  Nu är det bara att sätta igång – här har du grunden för att få till en äkta irakisk biryani!

Ingredienser:

  • 1 msk kanel
  • 1 msk gurkmeja
  • ca 1 msk kryddnejlika
  • 1 msk svartpeppar
  • ca 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 msk kryddpeppar (har du lyckan att få tag i kubeberpeppar så använder du så klart det)

Så här gör du:

  1. Använder du redan malda kryddor är det bara att noggrant blanda samman och sedan förvara i en glasburk med tättslutande lock.
  2. Gör du lite som jag gjort, använder hela kryddnejlikor, spiskummin och kanske också kanel så använder du en mixer till du fått ett fint pulver.

* * *
Detta är inlägg #87 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*