Allt-i-ett-i-ugn med kyckling, potatis och champinjoner

Kyckling, potatis och champinjoner

Mat som sköter sig själv är jag ett stort fan av. Irakiska köket har en hel del sådana rätter såsom marget (grytor) som ska koka med t ex lammkött några timmar. Väl kokt får man härliga smaker med mört kött utan att man haft särskilt mycket arbete egentligen.

Den här rätten är nästan likadan, enda förberedelsen är att kycklingen behöver marineras några timmar. Men när det väl är gjort klarar den sig galant fram till det är dags att serveras.

Ingredienser: 
3 kycklinglår
6-8 klyftade potatisar
3 klyftade gula lökar
1 stor röd paprika skuren i skivor
2 morötter i slantar
1 bit rotselleri skuren i halvmånar
1 brk hela champinjoner
några skalade klyftor vitlök
ev lite örter (t ex oregano eller varför inte spiskummin)

Marinad till kycklingen:
Rejält med grilkrydda
ca 0,5 dl äppelcidervinäger
ca 0,5 dl olivolja
1 riven vitlöksklyfta
ett par rejäla stänk med tabasco (så mycket du tål och gillar)
ca 2 msk kinesisk soja
svartpeppar
salt (jag hade inget salt i marinaden utan saltade strax liiiite grann innan allt åkte in i ugnen)

Så här gör du: 

  1. Tina kycklingen om den är frusen. Tvätta noggrant av den och ta bort eventuella rester från fjäder och andra fulheter. Blanda ihop marinaden och häll över kycklingen och blanda noggrant och låt stå, minst i ett par timmar, gärna längre.
  2. Lägg kycklingbitarna och alla grönsaker på en plåt. Skeda över resterande marinad och blanda alla ingredienser.
  3. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Höj temperaturen till 225 grader och flytta upp plåten ett par steg och låt allt få lite färg.

Istället för bestick – använd bröd och skopa upp det goda med eller fyll pitabröd med grönsaker och kött. En kall god sås till liksom lite grönsallad passar utmärkt till denna rätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*