Berberisbär (zereshk)

BerberisBerberis smakade jag första gången hos goda vänner. De hade garnerat riset med de röda, sura bären och det gav en fin kontrast både färgmässigt och smakmässigt.

Berberis är en gammal läkeväxt och har använts för att sänka hög feber och att lindra urinvägsbesvär (som många drycker som är sura sägs göra) och påstås också hjälpa mot högt blodtryck.

Bären är rika på C-vitamin och man hittar också järn, magnesium, fibrer och en mycket hög koncentration av antioxidanter. Bäret påstås vara ett av naturens egna antiobotika och att det hjälper immunförsvaret att göra sig av med skadliga fria radikaler.

Veden som bäret växer på kan användas för att färga tyger.

Berberis ZereshkBerberis i mellanöstern används ofta i matlagning, på ris, bulgur eller quinoa och i sallader eller äts som snacks. En del steker bären i lite olja och använder det sedan i kycklingrätter. Även i desserter finns det användningsområden, själv brukar jag krydda min müsli med berberis.

Berberis hittar du normalt inte i svenska livsmedelsaffärer utan i butikerna som säljer produkter från mellanöstern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*