Gör egen baharat – krydda från mellanöstern

Gör egen baharat krydda från mellanöstern

Baharat är en krydda man ofta stöter på i recept från mellanöstern. Baharat är arabiska och byter kort och gott ”kryddor”. Det finns många variationer på hur baharat ska sättas samman men vanligast är att man blandar kryddpeppar, svartpeppar, kardemumma, kanel, kryddnejlika, koriander, spiskummin, chili eller paprika och muskotnöt.

Kryddan används ofta för att smaksätta kött som lamm, kyckling och nöt, men även till fisk och i soppor används baharat.

Gör egen baharat krydda från mellanöstern

Ingredienser

  • 2 msk svartpeppar
  • 1 msk kryddpeppar
  • 1,5 msk spiskummin
  • 1 msk kanel (1 bit bark)
  • 1 tsk kryddnejlikor
  • 1 msk korianderfrön
  • 1,5 tsk kardemummafrön
  • 1 tsk riven muskot
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • (om du vill ha lite hetta tillsätt 1 tsk chili) 

Så här gör du:

  1. Blanda samman och mixa till en fin krydda.
  2. Häll upp och förvara i en tättslutande burk.
  3. Ställ svalt och mörkt så håller det länge.

Tips! En mini-baharat-krydda som är väldigt god till t ex kött gör du av cirka 1 msk kryddpeppar och 1 msk kanel, 3-4 st kardemummakapslar och 2 kryddnejlikor.

Gör egen mini baharat krydda från mellanöstern

* * *
Detta är inlägg #66 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*