Gryta med lax och örter i irakisk stil

Örtgryta med lax

Dags för lite irakiskt igen. Idag testade jag att tillsätta lite örter till marget semak som rätten heter och det vart väldigt gott. Denna gång använde jag dill, koriander och bockhornsklöver, men man kan nog stoppa i lite av det man tycker om.

Ingredienser cirka 6 personer: 
4 fiskfilé
3 vitlöksklyftor

2 gula lökar
2 torkade lime (noomi basrah) 
3-4 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljong
1-2 dl torkade blandade örter, dill, koriander, bockhornsklöver eller vad du gillar (färska går också bra, bara att hacka ner)
några stänk gurkmeja
curry
svartpeppar
salt
cirka 1 liter vatten

Så här gör du: 

  1. Tina fisken om den är fryst, dra av skinnet om det finns ett sådant (man måste inte göra detta, men jag tycker det känns fräschare utan).
  2. Blötlägg de torkade örterna och häll av vattnet (eller hacka de färska örterna).
  3. Hacka vitlök och gul lök och stek i lite olja i en gryta till att det börjar bli glansigt. Lägg i örterna och tomatpurén. Stek ytterligare ett par minuter, rör då och då.
  4. Häll på vatten, lägg i grönsaksbuljongen och torkad lime. Låt koka minst 20 minuter.
  5. Under tiden kan du fritera laxfilén. Krydda på med curry, salt, svartpeppar och salt.
  6. Häll rejält med olja i en stekpanna och stek laxfiléerna runt om på alla sidor.
  7. När grytan kokat cirka 20 minuter lägger du i den friterade fisken och låter sjuda ytterligare 15 minuter.
  8. Smaka av med salt och peppar.


Beroende på hur man vill ha sin grytas konsistens kan man hälla på mer vatten eller låta den koka längre för att den ska reduceras ytterligare. 

Tips! Har du använt rapsolja till friteringen av laxen är det jättesmarrigt att hälla lite av den oljan på riset efter att riset är kokt. Häll på några matskedar och lufta igenom riset och låt stå på ettan med lock i cirka 10-15 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*