Irakisk kebab

KebabDet finns en mängd varianter på kebab, strimlad, som små tunna biffar och kungen av kebab – Shish Kebab. Det är en av mina favoriträtter och alltid en given beställning när vi besöker någon grill som har shish kebab på menyn. Äta kolgrillad shish kebab med tannourbröd är en upplevelse.

Det här receptet är inte shish kebab utan mer som tunna biffar – inspirerat av svärmor som lagar väldigt god kebab. Hennes blir lite krispiga, men aldrig hårda, och har en väldigt fin och spännande smak. Någon gång ska jag försöka lirka ur henne receptet. Till dess får ni hålla till godo med mitt egenkomponerade.

Ingredienser (cirka 4 pers):
500 gr finmalen lamm- eller nötfärs (lammfärs är godast)
1 finhackad stor lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl hackad storbladig persilja
0,5 tsk kanel
1 msk sju kryddor
0,5 krm citronsyra eller 1 tsk torkad lime
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 – 1 dl mjöl

Så här gör du: 

  1. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av och tillsätt mer mjöl om färsblandningen känns för lös.
  2. Fukta händerna och ta en klutt färs och forma till avlånga, tunna biffar. De ska vara riktigt tunna, nästan så de går sönder. Använd ”kudden” under tummen att platta till biffen i handflatan.
  3. Fritera i olja på båda sidor. (Du kan också tillreda kebaben i ugnen på 220 grader i cirka 15-20 minuter. Placera kebaben på bakplåtspapper och vänd när ovansidan fått färg och låt det gå klart).
  4. Lägg upp på papper och låt fettet rinna av.

Servera med strimlad lök, sallad, storbladig persilja, torchi och pitabröd. En god vitlökssås passar också väldigt bra – eller prova gärna tahinisåsen till – det blir riktigt gott!

Lycka till!

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*