Jättegoda naanbröd – tillagas direkt i stekpannan

Indiska naanbröd

Naanbröd är ett platt indiskt bröd som kan tillagas både i ugn eller stekpanna. Riktiga naanbröd tillagas i en tannour-ugn precis som det irakiska brödet chubz al beit. Hemma hos oss lagar vi det i stekpanna.

Naanbrödet är perfekt till en mustisk indisk gryta eller soppa och kan användas till att skopa upp mat med. Jag har ett ägg i mitt recept vilket gör dem lite fylligare. Vill du ha lite smak på brödet kan du tillsätta hackad persilja i degen eller ha lite riven vitlök i smöret som du penslar på.

Får du över naanbröd kan du stoppa dem i frysen.

Ingredienser till cirka 8-10 naanbröd:

  • 2 tsk torrjäst
  • 1,5 dl varm mjölk
  • 2 tsk florsocker
  • ca 7,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg
  • smör

Så här gör du:

  1. Rör ihop jäst, varm mjölk och florsocker.
  2. Vispa upp ägget lätt.
  3. Blanda alla torrvaror och lägg ner med jästblandningen, glöm inte oljan!
  4. Knåda ihop till en elastisk deg och täck över och låt jäsa cirka 30-60 minuter.
  5. Värm upp en stekpanna, pannan ska vara torr.
  6. Ta upp en degbit och använd antingen händerna eller kavel och platta ut till ett bröd.
  7. Stek på medelhögvärme till brödet börjar få färg, vänd och stek på andra sidan.
  8. Smält smöret och pensla bröden på båda sidor.

* * *
Detta är inlägg #93 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*