Supergott och lite annorlunda sätt att servera knafe – i glas och med frukt! Väldigt trevlig och spännande dessert, med knaprig, sötsur knafe, mjuk grädde och syrlig kiwi.
Ingredienser 6 portioner:
1 pkt knafe (se bild längre ner, knafe kan du köpa i butiker med sortiment från mellanöstern)
175 g smör
12 kiwi (eller annan frukt, t ex jordgubbar, mango, blåbär)
5 dl vispgrädde (eller puck creme)
vaniljsocker
Så här gör du:
- Smält smöret i en kastrull.
- Finfördela knafen (du kan använda en kniv till att skära den i mindre bitar) och lägg knafen i det smälta smöret.
- Nu ska knafen sakta bli gyllenbrun, du måste röra då och då och se till att den inte bränns. När den har fått sin färg häller du i sirapen (recept finns längre ner). Rör om och ställ av kastrullen och låt knafen kallna.
- Vispa grädden och smaksätt den med lite vaniljpulver.
- Ta ett glas och lägg den krispiga knafen i botten, lägg i ett lager med grädde och avsluta med ett berg av kiwi.
Sirap:
1 dl vatten
2 dl socker
5 kardemummakapslar
1 kanelstång
lite limeskal och/eller apelsinskal
Så här gör du:
- Blanda allt i en kastrull och låt koka upp så att sockret upplöses.
- Ställ att svalna.
- Häll sedan över knafen när den blivit gyllenbrun.
* * *
Detta är inlägg #52 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.