Laxgryta (margat semak)

Fiskgryta från Irak, (marget semak)

Det här är en av mina favoriter! Ett annorlunda sätt för mig som är svensk att äta fisk. Rätten är enkelt att tillaga och att man friterar laxen innan gör att den håller bättre när den kokar klart också smakar det förstås bättre.

4 pers

Ingredienser (4 personer): 
4 st laxfile
1 st näve sultanrussin (går också att använda torkade plommon)
1 st finhackad lök
2 st hackade vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré
Gurkmeja
Salt

Så här gör du:

  1. Salta rikligt på laxfiléerna och låt dem ligga så.
  2. Fräs finhackad lök och hackad vitlök i lite olja.
  3. Lägg i tomatpurén och låt fräsa tills vattnet är borta ur purén.
  4. Lägg i russinen och låt fräsa någon minut. Se upp så att de inte bränns.
  5. Häll i c:a 1,2 liter varmt vatten och låt koka tills det börjar tjockna lite.
  6. Skölj av laxfiléerna, pudra in dem med gurkmeja och fritera dem i olja i en stekpanna så de får en fin färg.
  7. Lägg i laxfiléerna i grytan. Eventuellt kan du behöva fylla på med vatten.
  8. Salta efter eget tycke.

Serveras med ris och en god sallad.

Tips! Riset blir extra gott om man häller lite av oljan från den friterade laxen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*