Libanesiska nätter (layali lebnan)

Layali lebnan, libanesiska nätterDet här är en jättegod efterrätt och mycket lätt att göra. Man kokar bara lite mannagryn, vispar lite grädde, toppar med hackade pistagenötter och häller sedan hemmagjord sirap över.

Man kan variera rätten genom att skippa sirapen och istället ha i 1 dl socker i mannagrynskoket. Ett par droppar karamellfärg tillsammans med mannagrynen ger också en fin kontrast till den vispade grädden. Eller lägg två lager av mannagrynen och nötter emellan.

Ingredienser cirka 6 personer:
7 dl mjölk
1 dl mannagryn

Vispgrädde
Krossade pistagenötter

Sirap
2 dl socker
1 dl vatten
2 msk blomvatten
1/2 citronsaft

Så här gör du:

  1. Koka upp mjölk och mannagryn under omrörning. Låt koka ca 5–10 minuter till det tjocknar något. Häll upp smeten i en form och ställ att svalna.
  2. Under tiden kokar du sirapen. Rör hela tiden och låt koka cirka 5 minuter. Låt sirapen svalna.
  3. Vispa grädden och bred eller spritsa över mannagrynen som nu stelnat något. Garnera med krossade pistagenötter. Ringla sirapen över varje bit innan du serverar.

Lycka till!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*