Lite festligare ris med lök, russin och vermicelli (pasta)

Ris kokt i kyckling med stekt lök, russin och vermicelliDet här är ett riktigt gott ris! Just kombinationen av stekt lök, russinens sötsura smak och det varma riset som kokats i kycklingbuljong och sedan kryddats med kanel… ja, jag blir hungrig bara när jag skriver det här. Du måste pröva om du inte redan ätit detta ris!

Extra gott blir det med någon tesked dadelsås och/eller turkisk yoghurt till.

Ingredienser till riset (fyra pers):
5 dl ris
0,5 krm gurkmeja
2 msk matolja
1 liten lökskiva
1 krm kanel
1 msk salt
1 skivad lök
0,5 dl gula russin
0,5 dl vermicelli (krossad spagetti)

Riset tillagar du så här

  1. Skölj riset flera gånger så all stärkelse försvinner och vattnet är klart. Låt stå i kallt vatten minst en halvtimme.
  2. Häll lite olja i en kastrull och fräs vermicellin till den blir gyllenbrun. Rör ofta. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Häll lite mer olja i kastrullen och lägg i lökskivan. Låt löken fräsa till den blir svart och ta sedan upp den.
  4. Häll av vattnet och lägg riset i kastrullen och krydda sedan med gurkmeja. Rör runt så gurkmejan färgar allt ris och låt sedan riset fräsa till det ”klibbar” medan du rör runt.
  5. Lägg sedan i den stekta vermicellin och häll på buljongen från den kokta kycklingen och häll så det täcker riset och någon centimeter över. Lägg sedan på lock och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Sänk sedan till ettan eller tvåan för att ångas klart på svag värme (cirka 15-20 minuter).
  6. Pudra riset med några kanelstänk och låt stå en stund. Om du lämnar riset på ettan kan du låta det stå till det är dags att äta.
  7. Under tiden steker du lökskivorna glansiga, lägg i russinen en liten stund men se upp så att de inte bränns.
  8. Rör om riset innan du lägger upp på fat. Lägg på russinblandningen på riset och servera.

Stek vermicellin gyllenbrunBlanda vermicellin med risetFräs lök och russin

 

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*