Maklouba med kyckling (makloba, maqluba, makloubeh) – upp-och-ner-gryta

Maklouba, makloba, maqlobeh

Maklouba, maqluba, makloubeh, magluba, maqluba‚ kärt barn har många namn och så även denna rätt; ”Upp och ner” – vilket är den svenska översättningen. Maklouba är en gammal rätt från Mellanöstern och består av kött eller kyckling, ris och friterade grönsaker som sakta får koka i buljong i kastrull. När ingredienserna kokat klart vänder man helt sonika kastrullen upp och ner på ett fat och serverar.

Rätten kan varieras med innehållet, t ex tomat, potatis, lamm eller kyckling, blomkål, aubergine eller zucchini. Är man duktig kan man få till riktigt vackra Maklouba genom att lägga mönster och flera lager i kastrullen.

Ingredienser (ca 6 pers):
4–6 potatisar beroende på hur stora de är
2 aubergine
3 gula lökar
1 zucchini
1 blomkålshuvud
3 tomater
5 dl ris
rapsolja
kokt eller grillat kycklingkött
kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar

 

 

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten i cirka 30 minuter.
  2. Skär alla grönsaker i centimeter tjocka skivor, blomkålen delar du upp i mindre buketter. Salta aubergineskivorna på båda sidor och låt ligga minst 30 minuter (då suger de upp mindre olja). Under tiden friterar du potatisen, zucchinin, blomkålsbuketter, tomaterna och lökskivorna. Lägg upp allt på hushållspapper och låt fettet rinna av. Fritera aubergineskivorna sist.
  3. Nu kan du bygga din makloba, börja med potatisskivorna i botten av en kastrull och lägg sedan ett lager med kycklingkött riven i strimlor. Fortsätt sedan bygga lager med aubergine, zucchini, blomkål, lök och tomater. Salta och peppra försiktigt mellan varje lager.
  4. Lös upp kycklingbuljongen i 5 dl hett vatten, blanda ner tomatpurén och rör ut den i buljongen.
  5. Häll av vattnet från riset och fördela riset över tomatskivorna och häll sedan försiktigt tomatröran över tomatskivorna. Vätskan ska precis täcka riset, om det är för lite vätska tillsätter du lite mer vatten.
  6. På med lock och låt koka på fyran i cirka 15-20 minuter. Dra därefter ner temperaturen till tvåan och låt stå så riset får ångas klart – cirka 45 minuter. Dra sedan av kastrullen från plattan och låt allt sätta sig.
  7. Skär med en slickepott längs kastrullens sida så att inget sitter fast när du nu ska vända grytan upp-och-ner. Ta ett fat och täck kastrullen och vänd sedan allt upp och ned. Lyft sakta bort locket och servera.

Pitabröd, sallad och turkisk yoghurt till passar perfekt.

* * *
Detta är inlägg #16 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*