Marmelad gjort av skalet från vattenmelon (vattenmelonmarmelad)

Irakisk vattenmelonmarmelad

Nästa gång du äter vattenmelon, kasta inte bort skalet utan spara skalet och koka en irakisk marmelad av det. Att använda skalet från vattenmelon är kanske nytt för oss som bor i Sverige men i en del länder är det inte ovanligt att man gör så kallad ”pickles” av det.

Spar vattenmelonskalet och koka en marmela

Nawal Nasrallah heter författaren till en fantastisk kokbok – ”Delights from the Garden of Eden”. Boken innehåller förutom recept också mycket historia och kultur om Irak. I Nawals bok finns ett recept på vattenmelonmarmelad som tillagas enligt en gammal metod. Marmeladen tillagas i flera steg och ska stå och vila över natten innan sista steget. Jag har testat Nawals recept och det blir en helt fantastisk chunky marmelad som passar perfekt till geymar.

Irakisk vattenmelonmarmelad

Det går att förkorta tillagningstiden genom att använda syltsocker. Och det har jag testat här. Jag prövade också att göra marmeladen lite mindre söt och tillsatte både mer citron och lime – det blev jättegott och passar mina svenska smaklökar perfekt! Du hittar Nawals recept längst ner om du vill prova på slow cook-metoden.

Ingredienser till enkelt recept:

  • 1 kg vattenmelonskal (behåll lite av det röda också)
  • 1 citron
  • 1 lime
  • 3 kardemummakapslar
  • 2 dl syltsocker
  • vatten
  • ev honung som ytterligare smaksättare/sötma

Så här gör du:

  1. Skala bort det gröna från skalet och skär i mindre bitar. Du kan senare använda en mixer för att få ner storleken på bitarna.
  2. Häll på vatten så det nästan täcker. Låt koka upp och sjuda i cirka 30 minuter.
  3. Lägg ner kardemummakapslarna, ev honung, riv zest från citronen och limen och tillsätt även ett par matskedar vardera från lime och citron. Låt koka vidare så att vattnet reduceras.
  4. Kör med mixern (om det behövs) till en chunky konsistens.
  5. Tillsätt 2 dl syltsocker och låt sjuda cirka 5 minuter.
  6. Häll upp på glasburk och förvara kallt.

Irakisk vattenmelonmarmelad
Marmelad kokt enligt slow cook metoden.

Ingredienser till slow cook marmelad:

  • 1 kg vattenmelonskal (enbart det vita)
  • 6 dl socker
  • 1 dl honung
  • rivet skal från 1 citron
  • 2 msk citronjuice
  • 5 kardemummakapslar

Så här gör du:

  1. Skala vattenmelonen från det gröna yttersta skalet. Tärna sedan det vita köttet.
  2. Lägg vattenmelontärningarna i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt koka upp och sjuda i cirka 30 minuter.
  3. Häll sedan bort vattnet men spara cirka 6 dl vatten.
  4. Ta en tjockbottnad kastrull och häll i vätskan, sockret, honungen, citronrivet och kardemummakapslarna. Koka upp och tillsätt vattenmelonen och låt sjuda ytterligare 30 minuter.
  5. Ställ åt sidan och låt svalna över natten.
  6. Låt allt koka upp igen och sjuda på medelvärme till det tjocknar.
  7. Häll i citronsaften och låt sjuda till marmeladen har fått en tjock konsistens. Ställ sedan undan och låt marmeladen svalna helt.

Om du provar något av recepten kom gärna tillbaka och berätta vad du tyckte. 🙂

 

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*