Ris med krossade tomater (tomatris)

tomatrisTomatris är nästan som en helt egen måltid, vi äter det ofta bara med turkisk yoghurt, bröd och en sallad till.

Det röda tomatkrosset gör sig vackert mot risets vita färg och blir en fröjd för ögat.

Ingredienser (4 portioner):
5 dl ris
1 liten hackad lök
1 brk krossade tomater (använd gärna hela tomater på burk och klipp med sax sönder tomaterna i burken – det blir mycket godare)
1 msk matolja
1 msk salt

Så här gör du:

  1. Skölj riset noggrant och låt det stå minst 30 minuter i kallt vatten.
  2. Hacka en liten lök och stek löken glansig i matolja i en kastrull.
  3. Tillsätt sedan en burk krossade tomater och låt fräsa med några ytterligare minuter.
  4. Häll av vattnet från riset och lägg riset i kastrullen.
  5. Häll i kokande vatten så det täcker en centimeter över ris och tomatkross, tillsätt saltet och rör om. Sedan på med locket och låt koka på fyran tills vattnet nästan är borta, sänk sedan plattan till ettan och låt stå till riset är färdigt. Rör om och lägg upp på fat.

Bel afie!

 

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*