Ris med smak av ingefära och vitlök

Ris smaksatt med ingefära och vitlökFramöver tänker jag försöka experimentera lite med ris. Vi lagar oftast bara vanligt ris (basmati) och enda kryddorna är lite lök, gurkmeja och salt. Nu vill jag prova på nya kryddor och först ut blir det här riset med smak av ingefära och vitlök. Väldigt smakrikt och passar både till fisk och kött. På bilden har jag garnerat med lite basilikablad.

Ris smaksatt med ingefära och vitlök:
5 dl ris
1 klick smör
5 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 kycklingbuljongtärning
0,5-1 msk salt
1 stänk gurkmeja

Så här gör du: 

Skölj ur all stärkelse från riset. Låt riset stå i kallt vatten i minst 30 minuter.

Riv ingefära och vitlök och fräs i smör i kastrull ett par minuter.

Lägg i riset och gurkmeja och fräs vidare till det blir lite sticky.

Häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över, lägg i kycklingbuljongen och salt och rör om tills buljongtärningen lösts upp. Låt koka på fyran till vattnet kokat bort.

Dra ner till ettan och låt stå kvar på plattan och ångas klart cirka 15 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*