Stekt lammlever till frukost eller som meze

KycklingleverLamm till frukost, kan det vara något? Ja, om du är irakier tror jag inte du tackar nej. Hos svärmor blev jag bjuden en morgon i månaden Ramadan och motvilligt tog jag en smakbit. Det blev ett sådant där matminne jag vårdar ömt.

Det finns några rätter som trots att de är så enkla blir till en smakupplevelse utöver det vanliga. En slags aha-upplevelse, fast man inte har upplevt aha:et. 🙂  Så oavsett om du gillar lever eller ej, är detta ett recept definitivt värt att testa. Du kan som sagt äta detta till frukost, men också servera som middag eller som en rätt för att komplettera meze-bordet.

Ingredienser (cirka 2-4 personer):
300 gram strimlad lammlever
1 st strimlad lök
2 st strimlade vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 tsk paprika
0,5 tsk gurkmeja
2 msk rapsolja
salt
peppar
En rejäl klick smör att steka i

Så här gör: 

  1. Skölj levern, ta noggrant bort fett och hinnor.
  2. Strimla lever, vitlök, lök och lägg allt i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda noggrant och låt stå cirka 30 minuter.
  3. Värm en stor stekpanna på medelstark värme. Lägg i smör och när det slutat ”sissla” lägg i blandningen och låt fräsa i någon minut utan att röra. Vänd sedan runt och låt fräsa vidare ytterligare några minuter. Rör då och då.
  4. Servera genast.

Äts tillsammans med en god sallad och tannourbröd (går lika bra med libanesiskt bröd eller pitabröd).

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*