Torkad lime (noomi basrah)

Torkad lime, noomi basra

Noomi basra är en krydda som ofta återfinns i maträtter som kommer från mellanöstern. Irak är inget undantag. Smaken är sur och kan ibland ge en rökig smak.

Tillverkningsprocessen är att man först kokar färsk lime i saltat vatten och sedan låter den torka i solen till insidan blir svart.

Man kan köpa noomi basrah hela eller malda. Det finns flera sätt att använda kryddan. En del gör några sticksår i den torkade hela frukten och låter en eller ett par koka med i en gryta, andra delar frukten och plockar bort kärnorna som kan ge en besk smak och hackar sedan resten av frukten fint för att sedan använda som krydda.

Man kokar också te på noomi basra som då får en väldigt distinkt citron-smak. Drycken är mycket populär i Irak och påstås hjälpas vid magsmärtor och matsmältningsproblem.

Stickhål hjälper att fälla ut smaken från den torkade fruktenMan kan ta ut innanmätet och finhacka och sedan använda som krydda eller göra te av frukten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*