3 x hummus (kikärtsröra)

Tomat och vitlökshummus
Tomat- och vitlökshummus

Hummus är det arabiska ordet för kikärtor och är en vanlig ingrediens i Mellanöstern. Var hummus härstammar från vet man inte riktigt. Greker liksom israeliter säger att de var först men allt pekar på att det var i Egypten baljväxten upptäcktes.

Hummus tillverkas genom att man blötlägger kikärtor över natten och därefter kokar och mixar med en kryddblandning.

Kikärtor är ett vanligt tillbehör och ingrediens i många rätter och kan ätas både varm i gryta eller kall i t ex sallad eller som röra.

Ett färskt bröd att doppa i en hummusröra är aldrig fel… Make hummus not war! Här är tre av mina favoritröror.

1. Enkel hummusröra
1 brk kikärtor
0,5 pressad citron alt citronsyra
1 msk vinäger
3 msk tahini
2 msk olivolja
salt efter smak

2. Tomat- och vitlökshummus
1 brk kikärtor
1 msk tomatpuré
1 vitlök
2 msk tahini
2 msk olivolja
salt och svartpepparpeppar efter smak

Grönkålshummus
Grönkålshummus

3. Grönkålshummus
5 blad färsk och väl sköljd grönkål (skär bort stammen)
200 g kikärtor
1 vitlök
0,5 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar efter smak

För alla recept gäller att lägga ingredienserna i en skål och köra med mixer till det blir en slät smet.

Om rörorna blir för tjock kan man spä ut med vatten.
Sumuk och olivolja blir gott och passar som garnering.
Prova gärna att tillsätta spiskummin, det ger en fin smak till röran.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*