Gyoza, japanska dumplings from heaven

Gyoza, japanska dumplingsJa jisses, det här är nog bland det godaste jag har ätit! Asiatisk mat är verkligen gott och har sin speciella karaktär med söta och salta smaker som möts.

GyozaplattorDet här är lätt att laga och vill man inte göra degen själv så kan man köpa färdiga gyoza-förpackningar (vilket jag rekommenderar) från butiker med asiatiskt sortiment. Om du väljer att göra degen själv, försök att göra den så tunn det bara går, men inte riktigt så tunn som filodeg– det måste hålla för innehållet. Man får testa sig fram och det är bra om man tillagar gyozan vartefter man tillverkar dem. Ha en stekpanna redo alltså!

Jättegott till detta är gurksallad med het chili (på bilden) >>

Deg för cirka 25 cirklar: 
1,8 dl vatten
3 dl mjöl

Blanda ihop till en fin deg. Låt vila en stund medan du steker ihop innehållet. 

Gyozadeg

Dippsås: 
1 dl japansk soja
0,5 dl risvinsvinäger
0,5 dl socker
2 cm ingefära 
1 vitlöksklyfta
1 vårlök

Blanda till dippsåsen så den får stå och dra sig lite. Riv ingefäran på ett rivjärn och hacka vitlöksklyftan och strimla vårlöken och blanda samman allt.

Fyllning för cirka 6 personer:
1/4 vitkål
2 gul lök
3 vitlöksklyftor 
3 salladslök 
2 pak soi
2 morot
3 cm ingefära
10 cm purjolök
1-2 dl Räkor (stekta för sig med lite vitlök)
3-5 msk japansk soja
2-3 msk ostronsås (kan uteslutas)

Så här gör du:

Strimla alla grönsaker. Använd potatisskalare till moroten för att få långa tagliatelle-morötter.

Stek grönsakerna i en het panna med lite olja till det blir mjukt. Häll på japansk soja och ostronsåsen.

Ta ur grönsakerna och stek räkorna med lite hackad vitlök. Blanda sedan samman allt.

Pensla kanten på halva degbiten med vatten, lägg drygt en tesked fyllning i mitten.

Vik ihop till ett halvmåneformat paket. Nyp ihop kanterna till ett fint paket, som en solfjäder. Tryck till så det bildas en mjuk båge och platt botten. Upprepa med resterande degblad. Hit kan du förbereda några timmar innan om du packar in dem i plastfolie och ställer i kylen.

Vid servering: Hetta upp en stekpanna, häll i olja. Lägg i gyoza med botten nedåt, stek tills bottenytan är gyllene, bara på en sida. Häll på ett par matskedar vatten, täck med lock och låt koka en minut. Lyft av locket, låt vattnet ånga av. Klart!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*