Laxsida med ingefära, honung och vitlök

Laxsida med ingefära, honung och vitlök

Den här dagen gick vi all-in med ingefäran och vitlöken. Både lax och ris smaksattes med riven ingefära och vitlök – och vilka smaker! Väldigt gott! 

Laximarinad: 
2 dl japansk soja
1 msk honung
1 msk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 finhackad salladslök
saften från 0,5 apelsin
saften från 1 lime
lite extra salt

Så här gör du:

Blanda ihop och häll över laxen. Låt stå i minst 30 minuter innan du kör in laxen i ugnen i ca 200 grader i cirka 15-20 minuter. Höj temperaturen och flytta upp laxen och låt den få färg.

Ris smaksatt med ingefära och vitlök

Ris smaksatt med ingefära och vitlök:
5 dl ris
1 klick smör
5 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 kycklingbuljongtärning
0,5-1 msk salt
1 stänk gurkmeja

Så här gör du: 

Skölj ur all stärkelse från riset. Låt riset stå i kallt vatten i minst 30 minuter. Riv ingefära och vitlök och fräs i smör i kastrull någon minut. Lägg i riset och gurkmeja och fräs vidare till det blir lite sticky. Häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över, lägg i kycklingbuljongen och salt och rör om tills buljongtärningen lösts upp. Låt koka på fyran till vattnet kokat bort. Dra ner till ettan och låt stå kvar på plattan och ångas klart cirka 15 minuter.

Himmelsk yoghurt

Himmelsk limeyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
rivet skal och juice från 1 lime
salt efter smak

Så här gör du: 

Blanda samman och ringla lite olivolja över, gärna en smaksatt med citron.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*