Det irakiska brödet samoon (samoun)

Irakiskt bröd samoon (samoun)

Det här är ett traditionellt irakiskt bröd och vanligtvis äter man det till frukost med sylt och ost eller med stekt ägg och tomat. Av det jag har sett i Irak och läser om på nätet så är det sällsynt med mått när man bakar bröd i Irak. Receptet har ofta ärvts i generationer och man har sett hur sin mamma gjort och fått en känsla för innehåll och textur i degen. Grunden till samoon (eller samoun) är jäst, mjöl, olja, salt, socker och vatten. En del tillsätter lite yoghurt i degen som ger en lätt fyllig och syrlig smak på brödet. Samoonbröd kan med fördelas jäsas långsamt.

Irakiska brödet samoon, samoun

Det här receptet är en modifikation från dagensmatochbak (instagram) som jag rekommenderar dig att följa om du använder det. 

Ingredienser, cirka 10 bröd:

 • 3 msk torrjäst
 • 1 msk socker
 • 5 dl vatten
 • 1 dl olja
 • 1 msk salt
 • cirka 18 dl vetemjöl

Så här gör du:

 1. Börja med att blanda ut torrjästen med lite fingervarmt vatten, tillsätt sockret – det hjälper till att få fart på jäsningsprocessen. Låt stå någon minut.
 2. Nu blandar du i resten av ingredienserna, salt, olja och vetemjöl (ta inte i allt vetemjöl på en gång) och knådar till en deg till den börjar släppa från bunken. Har du en degmaskin – grattis – det här brödet ska nämligen knådas i minst 5 minuter, gärna ännu längre.
 3. Ställ bunken åt sidan, pudra med lite mjöl och täck med plastfolie eller en kökshandduk. Degen ska nu jäsa i cirka 1 timme.
 4. Ta fram degen och dela upp degen i knytnävsstora bullar. Baka sedan ut dem i form av en bredare kanot, (inte jättelätt första gången, men har man inte allt för höga etiska krav går det galant – det smakar ju lika bra!). Lägg ”kanoterna” på en plåt med bakplåtspapper och täck med en handduk och låt dem jäsa ytterligare i cirka 45 minuter.
 5. Pensla med vatten om du vill ha en knaprig yta eller med yoghurt, strö över lite sesamfrön och ställ in plåten i nedre delen av ugnen på ungefär 250 grader i cirka 10 minuter (eller till de börjar få lite färg).
 6. Ta ut och låt svalna.

* * *
Detta är inlägg #48 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*