Vi är en familj som gillar soppor. Oftast blir det soppa gjort på röda linser, men vi har en klar andra-favorit – fisksoppa med lax och räkor. Vi brukar göra ett recept som kommer från kokboken Kärlek, oliver och timjan och det är soppa som heter Fransk-svensk fisksoppa som är fantastiskt god och omtyckt av såväl stora som små.
Deras soppa är en klar soppa med tomatbas och har bl a smak av vitlök och timjan. Min fisksoppa är så klart inspirerad av ovan nämnda fisksoppa, men jag har istället valt att smaksätta med rosmarin och ha i en skvätt grädde. Och sa har jag skippat potatisen (vilken man mycket väl kan tillsätta i mitt recept om man vill).
Håll till godo! Hoppas det smakar!
Ingredients
- Två finhackade gula lökar
- Tre finhackade vitlöksklyftor
- 1 medium stor bit fänkål (cirka 400 g)
- 2 morötter skurna i stavar eller slantar
- 2 lagerblad
- rivet skal från en apelsin
- 1 msk tomatpuré
- 1 brk hela tomater (eller krossade)
- 2 fiskbuljongtärning
- 1 liter vatten
- 2 dl vispgrädde
- 0,5-1 tsk torkad rosmarin (kan ersättas med timjan eller helt uteslutas)
- salt och svartpeppar efter smak
Så här gör du:
- Finhacka lök och vitlök och stek i en kastrull med lite olja till de blir mjuka och glansiga.
- Skär morötterna i stavar och strimla fänkålen. Lägg ner i kastrullen och låt dem steka med ett tag till även fänkålen börjar bli lite glansig.
- Lägg i tomatpurén, de hela tomaterna, lagerbladen, apelsinstrimlorna och smula ner fiskbuljongtärningarna.
- Häll på vattnet och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda i cirka 20 minuter. (Känn gärna på fänkålen så den är mjuk och inte för hård.
- Tärna laxen och lägg i kastrullen tillsammans med grädden och rosmarinen, låt sjuda några minuter till.
- Tillsätt de tinade räkorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
* * *
Detta är inlägg #82 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.