God fisksoppa med lax, räkor och fänkål

Jättegod fisksoppa med lax, räkor och grädde

Vi är en familj som gillar soppor. Oftast blir det soppa gjort på röda linser, men vi har en klar andra-favorit – fisksoppa med lax och räkor. Vi brukar göra ett recept som kommer från kokboken Kärlek, oliver och timjan och det är soppa som heter Fransk-svensk fisksoppa som är fantastiskt god och omtyckt av såväl stora som små.

Deras soppa är en klar soppa med tomatbas och har bl a smak av vitlök och timjan. Min fisksoppa är så klart inspirerad av ovan nämnda fisksoppa, men jag har istället valt att smaksätta med rosmarin och ha i en skvätt grädde. Och sa har jag skippat potatisen (vilken man mycket väl kan tillsätta i mitt recept om man vill).

Håll till godo! Hoppas det smakar!

Fisksoppa med lax, räkor och grädde

Ingredients

  • Två finhackade gula lökar
  • Tre finhackade vitlöksklyftor
  • 1 medium stor bit fänkål (cirka 400 g)
  • 2 morötter skurna i stavar eller slantar
  • 2 lagerblad
  • rivet skal från en apelsin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 brk hela tomater (eller krossade)
  • 2 fiskbuljongtärning
  • 1 liter vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5-1 tsk torkad rosmarin (kan ersättas med timjan eller helt uteslutas)
  • salt och svartpeppar efter smak

Så här gör du:

  1. Finhacka lök och vitlök och stek i en kastrull med lite olja till de blir mjuka och glansiga.
  2. Skär morötterna i stavar och strimla fänkålen. Lägg ner i kastrullen och låt dem steka med ett tag till även fänkålen börjar bli lite glansig.
  3. Lägg i tomatpurén, de hela tomaterna, lagerbladen, apelsinstrimlorna och smula ner fiskbuljongtärningarna.
  4. Häll på vattnet och rör om. Lägg på ett lock och låt sjuda i cirka 20 minuter. (Känn gärna på fänkålen så den är mjuk och inte för hård.
  5. Tärna laxen och lägg i kastrullen tillsammans med grädden och rosmarinen, låt sjuda några minuter till.
  6. Tillsätt de tinade räkorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

* * *
Detta är inlägg #82 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*