Nu ska ni få receptet på min smörgåstårta!
Receptet är verkligen enkelt och alla brukar alltid ta om både två och tre gånger av denna variant av smörgåstårta. Det blir sällan något över, tyvärr säger jag – enligt mig smakar smörgåstårta bäst på andra dagen.
Mina barn älskar den här smörgåstårtan – men vem kan motstå mammas mat … 🙂
Du behöver till ungefär 10 pers:
2 st förp rostbröd som du skär bort kanterna på
8 st kokta ägg (skivas och klyftas beroende på hur du garnerar)
4-5 brk tonfisk i olja
1,5 l gräddfil
1 brk majonäs
1 kg oskalade räkor
2 pkt rökt lax
löjrom eller rom (svart eller röd spelar ingen roll)
torkad + färsk dill
körsbärstomater
gurka
citron
salt, vitpeppar efter smak
Så här gör du:
- Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut tätt på ett fat (vi använder en bricka att ha tårtan på).
- Öppna tonfiskburkarna och häll av oljan. Lägg tonfisken i en bunke och häll över någon dl gräddfil och ett par matskedar majonäs. Salta och peppra efter smak. Bred över brödskivorna och se till att det täcker jämnt.
- Lägg på ett nytt lager med brödskivor.
- Öppna ena paketet med lax och hacka laxen i småbitar. Blanda med gräddfil, majonäs, torkad dill, salt och peppar. Bred ut detta över andra lager brödskivor. Var noga att det täcker allt bröd.
- Lägg på sista lagret med brödskivor.
- Blanda resten av gräddfilen och majonäsen med lite salt och peppar och bred över det översta lagret med brödskivor. Det är godast om det är tunt utbrett men det ska ändå vara ”vitt”.
Nu till det roliga – att garnera. Skala räkorna, skiva eller klyfta äggen, skiva tomater, gurka och citron tunt. Rulla lax till rosor. Gör mönster, randigt eller rutigt eller varför inte blommigt? Använd din fantasi, eller kopiera min eller googla efter andra smörgåsdekorationer.
Lycka till!
3 kommentarer