Godaste pannkaksrullen med köttfärs- och champinjonfyllning

Godaste pannkaksrullen med köttfärssåsDet här är en fiffig rätt. Den kan nämligen ätas både varm och kall. Dessutom kan innehållet varieras, t ex kantarellstuvning, tonfiskröra, lax med spenat, skagenröra eller som här – med köttfärs i. Pannkaksrulle är ett gammalt recept och var en mycket populär rätt på 90-talet. Själv upptäckte jag den helt nyligen och blev överförtjust. Receptet på pannkakssmeten kommer från kocken Stina Algotsson, fast jag har ökat på lite med smöret. Originalreceptet hittar du här.

Pannkaksrulle:
2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Så här gör du: 

  1. Blanda ihop mjöl och salt och vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Häll sedan i resten av mjölken samt äggen.
  2. Smält smöret i en kastrull och smörj en långpanna/plåt rikligt (eller blanda ner smöret direkt och använd smörpapper i botten istället).
  3. Häll sedan i smeten och grädda i ugn på ca 225 grader i 20 minuter. Pannkakan är klar när den börjar få lite färg.
  4. Ta ut och låt svalna.

Godaste pannkaksrullen med köttfärsfyllning

Köttfärssås:
400 g köttfärs
1 brk skivade champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
0,5 tsk timjan
salt och svartpeppar efter smak
1 näve storbladig persilja

1 boll mozarella (eller annan ost till gratinering)

Så här gör du: 

  1. Hacka en vitlöksklyfta och stek tillsammans med champinjonerna i lite olja. Låt dem få lite färg. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. Hacka resterande vitlök och lök och stek tillsammans med köttfärs. Låt köttfärsen bli helt färdig.
  3. Blanda ner champinjoner, tomatpuré, kinesisk soja, balsamvinäger, creme fraiche, grädde och timjan. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Finhacka persiljan och bred ett ut köttfärsen på pannkakan och strössla sedan över persiljan.
  5. Rulla sedan ihop till en ”rulltårta” – rulla från den längsta sidan.
  6. Riv mozarella och lägg ovanpå och grädda i ugn på 225 grader i cirka 10-15 minuter.

Servera med en krispig sallad till.

* * * Detta är inlägg #58 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*