Det här är en fiffig rätt. Den kan nämligen ätas både varm och kall. Dessutom kan innehållet varieras, t ex kantarellstuvning, tonfiskröra, lax med spenat, skagenröra eller som här – med köttfärs i. Pannkaksrulle är ett gammalt recept och var en mycket populär rätt på 90-talet. Själv upptäckte jag den helt nyligen och blev överförtjust. Receptet på pannkakssmeten kommer från kocken Stina Algotsson, fast jag har ökat på lite med smöret. Originalreceptet hittar du här.
Pannkaksrulle:
2,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
Så här gör du:
- Blanda ihop mjöl och salt och vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Häll sedan i resten av mjölken samt äggen.
- Smält smöret i en kastrull och smörj en långpanna/plåt rikligt (eller blanda ner smöret direkt och använd smörpapper i botten istället).
- Häll sedan i smeten och grädda i ugn på ca 225 grader i 20 minuter. Pannkakan är klar när den börjar få lite färg.
- Ta ut och låt svalna.
Köttfärssås:
400 g köttfärs
1 brk skivade champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
0,5 tsk timjan
salt och svartpeppar efter smak
1 näve storbladig persilja
1 boll mozarella (eller annan ost till gratinering)
Så här gör du:
- Hacka en vitlöksklyfta och stek tillsammans med champinjonerna i lite olja. Låt dem få lite färg. Ta upp och ställ åt sidan.
- Hacka resterande vitlök och lök och stek tillsammans med köttfärs. Låt köttfärsen bli helt färdig.
- Blanda ner champinjoner, tomatpuré, kinesisk soja, balsamvinäger, creme fraiche, grädde och timjan. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Finhacka persiljan och bred ett ut köttfärsen på pannkakan och strössla sedan över persiljan.
- Rulla sedan ihop till en ”rulltårta” – rulla från den längsta sidan.
- Riv mozarella och lägg ovanpå och grädda i ugn på 225 grader i cirka 10-15 minuter.
Servera med en krispig sallad till.
* * * Detta är inlägg #58 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.