Grekisk linssoppa – ”Fakes”, gjort på röda linser

Grekisk linssoppa (röda linser)

Vi älskar linssoppa i vår familj. Vi brukar variera mellan en 3-4 olika sätt att göra dem på och nu kan vi lägga till ytterligare ett favoritrecept. Det här receptet är inspirerat från Grekland där det är vanligt med linssoppa. Enda skillnaden är egentligen att vi använder röda linser i vår mot de bruna linser som kanske är mer traditionellt att ha i soppan.

Ingredienser ca 4 portioner:
3 dl röda linser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 morötter
0,5-1 tsk rosmarin (beroende på hur mycket man gillar rosmarin)
1 tsk oregano
2-3 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
olivolja att ringla över soppan

Så här gör du: 

  1. Skölj linserna noggrant och lägg linserna i en kastrull. Fyll på med vatten och låt de koka i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Under tiden finhackar du vitlöken och löken och skär moroten i halva slantar.
  3. Stek lök, vitlök och morot i lite olja till det börjar bli lite glansigt.
  4. Lägg i linserna och alla kryddorna och fyll på vatten. Låt koka cirka 30 minuter. Titta till kastrullen lite då och då ifall du behöver fylla på med lite mer vatten.
  5. Smaka av med äppelcidervinägern, salt och peppar.

* * *
Detta är inlägg #26 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna gärna en kommentar :)