Kardemumma doftande ris med kött, russin och morötter (kabuli pilao)

Lamm på afghanskt visDet här receptet har sitt ursprung i Afghanistan och ursprungsreceptet tar ungefär 4 timmar att laga. Mitt förenklade recept går lite snabbare, men är kanske inget man lagar till middag efter en arbetsdag.

Den här rätten är en komplett måltid och inget annat behövs egentligen än en god aptit. Vi åt den tillsammans med turkisk yoghurt och sallad.

Ingredienser cirka 4 personer:
500 g mindre bitar lammben med kött
1 stor lök
1 vitlöksklyfta
1 msk salt
Olja att steka lök och kött i
2 liter vatten

2 st morötter
0,5 dl sultanrussin
2 msk olja
1 msk socker
1 redig nypa nystött kardemumma

5 dl ris
Buljong från köttkoket
1 msk salt
1 msk garam masala (malda kryddnejlikor, lagerblad, kardemumma och kanel)
1 redig nypa nystött kardemumma
1-2 msk olja
1 lökflisa
1 krm gurkmeja

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja riset noggrant i ljummet vatten några gånger och låt sedan riset stå i kallt vatten.
  2. Sedan är det dags för köttet. Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja, lägg i köttbitarna, häll på salt och bryn köttet runt om. Häll på vattnet och låt koka i 1,5 timme eller till köttet är klart.
  3. Skär morötterna i tunna stavar eller använd en osthyvel och hyvla remsor. Stek stavarna/remsorna i lite olja, häll på socker och stek till morötterna blir glansiga och mjuka, cirka 5 minuter. Lägg sedan i russinen och låt steka någon minut till. Lägg i kardemumman och rör om och ställ sedan åt sidan.
  4. Dags för riset. Häll av vattnet från riset. Häll i oljan och lökflisan i en kastrull och fräs till löken börjar bli svart. Ta bort löken och lägg i riset och gurkmeja och stek riset under omrörning till det börjar ”klibba”. Häll sedan på med köttbuljong till det täcker och en centimeter över, lägg i salt och garam masala och kardemumman och rör om noggrant. Låt puttra på fyran till vattnet kokat bort och vrid sedan ner plattan till ettan/tvåan. Rör om i riset och låt sedan stå i 15-20 minuter.
  5. Dags att servera; lägg upp 1/3 av riset på ett stort fat. Ta sedan köttbitarna och lägg ovanpå riset och fyll sedan på med resten av riset. Överst lägger du på morötterna och russinen.

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*