Nyss hemkommen från jobbet startade jag med att sätta smak på färskosten som stått i kylen sedan kvällen innan. Och kanske det är jag som är hungrig men vilken höjdare det var att bre på ett lager på en knäckemacka och stoppa i munnen! Mumsfilibabba!
Det är superlätt att smaksätta färskosten (den är god även naturell). Använd fantasin! Den här gången delade jag upp min färskostsats i tre delar och använde följande smaksättning (Obs! det räcker med väldigt lite för att få till smak på färskosten, provsmaka dig gärna):
Vitlökssmak: 0,5 riven vitlöksklyfta, salt, vitpeppar och rivet citronskal. (gammal goding)
Sambal oelek-smak: 1 tsk sambal oelek och salt. (hot hot hot!)
Basilika/tomat-smak: 2 finhackade torkade tomatskivor, 1 halv kruka finhackad basilikablad, 1 nypa finhackad rosmarin och salt. (ny favorit!)
Ingredienser:
- 1 liter naturell ekologisk yoghurt (går bra med turkisk yoghurt)
- ren kökshandduk
- 1 sil
- 1 bunke
- smaksättare till färskosten/färskostarna (Du kan dela upp färskosten i tre delar och smaksätt dem olika. 1 liter yoghurt räcker till ungefär 2 personer som en förrätt. )
Så här gör du:
- Lägg silen i bunken. Se till att bunken är så djup att inte silen når botten.
- Lägg kökshandduken i silen och häll på yoghurten. Lägg på ett fat som lock eller täck med gladpack.
- Låt yoghurten stå i minst 12 timmar. Ju längre tid desto fastare färskost (du kan låta yoghurten stå i ända upp till tre dagar för en riktigt fast färskost).
- Smaksätt yoghurten med önskad smak.
* * *
Detta är inlägg #97 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.