Det här är en av de godaste såser/krämer man kan servera till kött eller fisk – den libanesiska vitlökskrämen. Krämen är len som sammet och vitlökssmaken är ljuvligt underbar. Det är lätt att justera styrkan, gillar man stark vitlök tar man i ett par extra klyftor.
Ingredienser som räcker till två personer:
2 vitlöksklyftor
1 äggvita
1 dl rapsolja (vill du ha mer kräm tillsätter du bara mer rapsolja)
salt
saften från citron
några droppar kallt vatten
Så här gör du:
- Riv vitlöken och blanda med några matskedar olja.
- Kör med mixern till ett skum bildas. Tillsätt äggvitan och mixa till det blir en tjock kräm.
- Tillsätt sedan resten av oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med mixern.
- Smaka av med salt och citronjuice.
Tips! Om såsen skulle skära sig tillsätter du bara några droppar kallt vatten.
* * *
Detta är inlägg #14 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.