Ljummen rödbetssallad med fårost (kefalotyri) och honungsdressing

Ljummen rödbetssallad med kefalotyri (fårost) och honungsdressing

Nykokta rödbetor med chèvre och honungsdressing är en klassisk rätt och en av mina älsklingssallader under sommaren. I början på veckan så hade jag spanat in lite spännande ostar i min lilla affär hemmavid – bland annat en grekisk fårost vid namn ”kefalotyri” – och jisses vad god den var! Osten bjöd på mycket smak och mycket tugg och jag tycker att kefalotyri är snäppet godare än den vanliga halloumiosten som också görs på fårmjölk. Kefalotyri påminner mer om den franska osten gruyère, bara att kefalotyri är aningen hårdare och saltare. Kefalotyri ska stekas snabbt på hög värme, då får den ett härligt krispigt skal och den innersta kärnan lämnas orörd. Kombinationen av ljumna rödbetor, sältan från osten och den söta dressingen gör en varm i själen.

I salladen tar man vad man gillar och förutom grönsallad, tomat och gurka passar även avokado och röd lök perfekt till detta. Rosta gärna lite pinjenötter och strössla över (valnötter är inte heller fel) strax innan du ringlar generöst med honungsdressing över sallad, rödbetor och ost.

Ljummen rödbetssallad med grekisk fårost och honungsdressing

Honungsdressing:
4 msk olivolja
4 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
1 knivsudd fransk senap
0,5 pressad citron
salt och svartpeppar efter smak

Blanda samman och ringla generöst över sallad och ost.

* * *
Detta är inlägg #65 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*