Lyxiga chokladflarn med mascarpone och jordgubbar – sockerfritt!

Lyxiga chokladflarn med mascorpone och jordgubbar, sockerfrittDen här veckan har jag rensat ut massor med gamla papper och då hittade jag bland annat detta recept. Det kommer från en restaurang som tidigare låg i Solna. Vi var där med jobbet en kväll och fick prova på att laga mat i deras kök. Förrätten minns jag inte men jag kommer väl ihåg en fantastisk jordnötssås och denna underbara efterrätt som jag tog med receptet hem; chokladflarn med chili och mascarpone med riven choklad och jordgubbar.
Det var en fantastisk upplevelse i smak och en nyttig lektion eftersom recepten kom enbart med ingredienser uppskrivna och utan måttangivelser. Vi fick lära oss att smaka på maten medan vi lagade till den.

Idag bytte jag ut sockret mot dadlar och det smakade precis lika bra. Här kommer receptet – med mått!

Ingredienser 4 personer:
4 ark filodeg
0,5 dl kakao
5 st rivna dadlar (eller 0,5 dl socker för den som vill ha det)
ca 1 dl vatten (den ska vara så tunn att du kan pensla på filodegen)
0,5 finhackad röd chili

500 g mascarpone
10 st rivna dadlar (eller riven mörk choklad)

nedskurna jordgubbar

Så här gör du:

  1. Blanda samman kakao, dadlar, chili och vatten och låt det koka upp.
  2. Ta ett filodegsark och lägg på smörpapper på en plåt. Pensla med choklad och varva filodeg med choklad x 4. Skär ut fyrkanter eller trekanter eller någon annan form du gillar. Grädda i ugn på 175 grader i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  3. Blanda samman mascarpone med dadelriv (sjukt gott att äta som det är, men försök att spara lite till efterrätten 😉 )
  4. Bygg dig ett torn av godsakerna. Om du vill: avsluta med att pudra till florsocker över allt.

* * *
Detta är inlägg #34 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna gärna en kommentar :)