Idag var det tänkt att det skulle bli köttbullar men hela den här veckan har varit märklig. Vispgrädde som glömts bort i hallen i två dagar och nyköpt vispgrädde som försvann (behövde jag till köttbullarna). Det blev till att improvisera lite. Resultatet blev supergott och det är så roligt när man lagar mat och det blir riktigt, riktigt bra. Den här rätten kan du äta som den är, med en klick smaksatt creme fraiche eller tillsammans med lite gott bröd.
Ingredienser:
500 g nötfärs (funkar säkert med lamm också)
1 gul lök
6-8 potatisar (fasta, annars kokar de sönder)
1 röd paprika
1 röd chili (kan man utesluta om man inte vill ha det hett)
1 brk krossade tomater (+ 1-2 brk vatten)
1-2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 msk basilika
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 nypa socker
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
salt och svartpeppar
Så här gör du:
- Stek färsen i lite olja, bryn den nästan färdig.
- Under tiden skalar du potatisen och skär i mindre bitar.
- Hacka lök och chili och lägg i grytan. Dela paprikan i mindre bitar och lägg i. Nu ska kryddorna i; spiskummin, oregano, basilika, lagerblad, socker, balsamvinäger och tomatpuré och låt allt gosa ihop sig lite.
- Häll på de krossade tomaterna, vattnet och lägg i buljongtärningen samt alla potatisbitar. Rör om och låt det nu småputtra i minst 40 minuter. Rör då och då. Det här kan stå och småputtra ganska länge. Blir bara godare!
- Glöm inte att smaka av med lite salt och peppar.
Smaklig måltid!
* * *
Detta är inlägg #52 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.