Ris med kanel och kokos

Kokosris

Kokos kan användas till allt! Inte bara mat och dryck utan också till kärl, kläder bostäder och skönhetsprodukter för kroppen. Allt på trädet kommer till användning; roten flätas till korgar, stammens ved ger virke eller jäses till palmvin, späda bladknoppar kan ätas som grönsaker, de stora bladen vävs till mattor eller ger skydd mot solen, håret från skalen blir till rep, mjölken i nöten dricks och frövitan rivs till kokosflingor.

På Shenet.se kan man bl a läsa att det i Östafrika hos swahili-folket planterar man en kokos när ett barn är sju dagar gammalt och lär det sedan att den är barnets ”navel”.

Nu till test nummer två i jakten på att smaksätta ris. Denna gången blev det med kokos och kanel. Verkligen annorlunda mot vad vi är vana vid. Barnen var skeptiska men när de väl smakade tyckte de att det var väldigt gott. Kokosen gör riset lite sött – och det är ju inte helt främmande i irakiska hem som smaksätter ris med dadelsås, russin och stekt lök som också är lite sött. Det här riset passar utmärkt till curryrätter med t ex kyckling.

Ingredienser cirka 4-6 personer:
5 dl ris (jag använde basmatiris, men det fungerar nog ännu bättre med jasminris)
1 brk kokosmjölk

1 kanelstång (cirka 5 cm)
1 msk salt
1 krm gurkmeja
rostad kokos att strö över

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten i minst 20 minuter.
  2. Häll lite olja i en kastrull och lägg ner riset, gurkmejan och en bit kanelstång. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  3. Häll i kokosmjölken, salt och fyll på med vatten så det täcker och en centimeter över. Lägg på lock och låt koka cirka 15 minuter.
  4. Rör om och sänk plattan och låt riset sjuda på svag värme. Rör då och då så att det inte bränns.
  5. Lägg upp på fat och garnera med rostade kokosflingor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*