Ris med lammfärs, god allt-i-ett-rätt

Ris med lammfärs, god allt-i-ett-rättMin svägerska som är från Libanon lagade en gång en rätt som var fantastiskt god. Det var ris, lammfärs, en massa härliga kryddor och rostade pinjenötter. Doften var fantastisk och smaken likaså.

Den här rätten hittar man på många platser i mellanöstern. Den kan serveras både till fest och vardag och ofta omtyckt av både stora och små.

Gillar man inte pinjenötter kan man ta skivad eller hackad mandel att rosta. En klick med turkisk eller naturell yoghurt till passar perfekt.

Ingredienser:
500 g lammfärs
5 dl basmatiris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk mald kanel
1 knivsudd mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk mald kryddnejlika
salt och peppar
1 dl pinjenötter
kycklingbuljong

Så här gör du:

  1. Skölj riset noggrannt och låt stå i vatten i cirka 15 minuter.
  2. Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller olja. Lägg i köttfärsen och alla kryddorna och stek till köttet fått färg. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll av vattnet från riset och lägg riset tillsammans med köttfärsen. Häll på kycklingbuljong (eller vatten och en buljongtärning) och lite mer salt och rör om. Låt koka i cirka 15-20 minuter, dra sedan ner värmen till ettan och låt stå ytterligare cirka 15 minuter.
  4. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna.
  5. Häll upp risblandningen på ett fat och dekorera med rostade pinjenötter och hackad persilja.

Detta är inlägg #3 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*