Små pannkakor med vaniljkräm (Qatayef/Atayif bi Ashta)

efterrattJag har har alltid trott att Atayif ursprungligen kommer från Libanon men Wikipedia säger att rätten härstammar ända från Fatimid-kalifatet (år 909–1171som då täckte en stor del av Nordafrika, ända från Röda havet i öst till Atlantiska Oceanen i väst.  Atayif kunde man köpa av gatuförsäljare och det var säkerligen ett favoritsnack för många. 🙂

Då fylldes, och fortfarande gör, pannkakan med en osaltad ost eller så använde man en blandning av nötter och russin. Dessa kunde man sedan fritera eller servera tillsammans med en varm sirap eller honung.

Mitt recept kommer från en väninna som har rötter både i Afrika och Libanon. Hon fyller sina med en blandning av vaniljkräm och grädde och toppar med nötter och strax innan servering ringlas hemkokt sirap över.

Ingredienser (ca 10 st):

Minipannkakor:
2 dl mjöl
3 dl vatten
1 tsk bakpulver
<0,5 tsk torrjäst
vaniljsocker

Kräm:
5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1,5 msk strösocker
1 dl maizena som du rör i 1 dl vatten
1 msk rosvatten

Hemmagjord sirap:
1 dl vatten
2 dl socker
0,5-1 msk rosvatten
pressad citron

Så här gör du:
Börja med sirapen eftersom den behöver tid att kallna. Blanda allt och låt koka upp och puttra några minutert. Ställ sedan undan för att svalna.

Gör krämfyllningen:
Häll mjölk, vispgrädde, socker och maizena utblandat med vatten i en kastrull. Rör om hela tiden tills krämen har tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan och häll över i en bunke. Rör lite då och då till den svalnat och förvara den sedan i kylskåpet till det är dags att använda krämen.

Dags för pannkakorna:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke och tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda väl. Låt sedan stå i minst 15 minuter.

Värm en stekpanna, gärna en non-stick, på medelhög värme (ingen olja ska användas). Häll ut cirka 0,5 dl pannkakssmet. Snart bildas små bubblor och när den börjar se torr ut är det dags att kika om den fått färg inunder. Om den ser bra ut lyfter du upp den och häller i nästa. Obs! att de bara ska stekas på ena sidan. 

Pannkakan måste svalna innan du ska fylla dem. När de har kallnat lyfter du upp en och trycker ihop halva pannkakan. Den kommer enkelt att fästa ihop i sidorna eftersom den sidan inte är stekt.

Fyll sedan med krämen och garnera med valnötter som på bilden eller andra nötter du gillar.

Strax innan servering ringlar du över den hemgjorda sirapen.

Tips! Får du pannkakor över går de utmärkt att frysas (ofyllda förstås) för att tas fram till nästa gång. 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*