Smakrik lammfärs och aubergineröra – perfekt som bröddipp

Smakrik köttfärsröra med aubergine och ägg

Det här var så försvinnande gott att jag inte hann fotografera. Jag hann ta ett foto innan alla satt till bords och var redo att hugga in.

Vi äter ofta lammfärs och steker den gärna tillsammans med aubergine och tomat, de tre passar så otroligt bra ihop! Det finns några recept redan innan här i bloggen som är väldigt likt denna rätt förutom kryddning och att att några ägg är knäcka ovanpå. Alla familjemedlemmer åt med god aptit – det är ju så roligt att laga mat när faten bokstavligen blir renslickade.

Ingredienser 4-6 personer: 
500 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stänk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk sju kryddor
1 tsk torkad lime (eller ta gärna färsk pressad citron)
1 msk tomatpuré
1 stor aubergine
2-3 tomater
salt och svartpeppar
4-5 ägg

Så här gör du: 

  1. Börja med att skala auberginen och sedan steka den i lite olja till den blir helt genomstekt. Ta upp auberginen och ställ åt sidan.
  2. Stek köttfärs tillsammans med hackad lök och vitlök i lite olja till det börjar få lite färg. Lägg i alla kryddorna och tomatpurén och låt gosa ihop sig några minuter.
  3. Nu kan du antingen tärna ner tomaterna direkt i färsen eller välja att steka den bredvid i en egen panna tillsammans med lite olja. (Tomaterna ska stekas på medelvärme under lock till de släpper fett).
  4. Blanda sedan samman tomaterna och auberginetärningar med färsen och pressa i citron. Rör om och knäck i äggen och har du ett lock använd gärna det. Låt stå på plattan till äggvitan stelnat och sedan kan du servera.

Vi åt detta idag och hade inget annat till än en grönsallad och pitabröd. Barnen gjorde rullar och kallade det för tacos. 🙂

 * * *
Detta är inlägg #70 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*