Tahini är en fet pasta gjord på sesamfrön. Den är vanlig i norra Afrika, Turkiet och i hela Mellanöstern. Tahini används i såser, dipröror och som topping på vissa maträtter. Under Ramadan är det inte ovanligt att man bryter fastan med dadlar som doppas i tahini.
Tahini går numera att köpa i större matvarukedjor, och har självklart sin givna plats i butiker med sortiment från mellanöstern.
Idag gjorde jag en sås som är vanlig bl a till kyckling shawarma (recept kommer senare). Det är en sås för dig som älskar vitlök.
Ingredienser cirka 4 pers:
2,5 dl tahini
1,5-2 dl varmt vatten
2-3 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 pressad citron (efter smak)
2 msk hackad persilja
Så här gör du:
- Lägg alla ingredienser i en skål och mixa slät. Smaka av och tillsätt mer citron om det behövs.Om såsen känns för tjock, spä ut med lite mer vatten.
En god sås till kött och fisk. En utmärkt bröddip.
Smaklig måltid!