Torskrygg med kallrökt lax – mumsfillibabba!

Torskrygg med kallrökt laxDet här var nog ta mig sjutton det godaste jag ätit i år! Och nästan löjligt enkelt att tillaga. Precis som det alltid borde vara när man lagar mat – lätt och gott! Vi åt detta tillsammans med stuvad portlak och kokt färskpotatis.

Ingredienser:
1 torskrygg/person
1 st skiva kallrökt lax/person
salt och svartpeppar
en god olivolja

Så här gör du:

  1. Tina torsken. Torka av med hushållspapper.
  2. Salta och peppra och linda en skiva kallrökt lax runt varje torskbit.
  3. Lägg bitarna i en oljad form och ringla rejält med olivolja över torsken/laxen. Avsluta med att dra ett par drag med pepparkvarnen över allt.
  4. Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.

Torskrygg med kallrökt lax

Stuvad portlak:
2-3 knippen portlak (hittar du inte portlak kan du använda spenat istället)
1 rejäl klick smör
1-2 msk mjöl
mjölk
en liten skvätt färsk ekologisk grädde
muskot
salt och svartpeppar

Jag anger inga mått för det är lätt att justera, blir det för tjockt ha i lite mjölk, blir det för tunt pudra över lite mer mjöl. 

Så här gör du:

  1. Skölj av portlaken. Plocka bladen. (Stjälkarna kan du finhacka och ha i salladen).
  2. Smält smöret i en kastrull, lägg ner bladen och låt dem fräsas mjuka.
  3. Pudra över mjöl och låt det sjunka in. Häll på mjölk och rör till det börjar tjockna.
  4. Häll i en skvätt grädde för att runda av smaken lite. Justera med mjölk om det känns för tjockt.
  5. Krydda med muskot, smalt och svartpeppar.
  6. Stuvad portlak

Fisken passar till både kokt potatis, mos och ris.

* * *
Detta är inlägg #61 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*