Det här var nog ta mig sjutton det godaste jag ätit i år! Och nästan löjligt enkelt att tillaga. Precis som det alltid borde vara när man lagar mat – lätt och gott! Vi åt detta tillsammans med stuvad portlak och kokt färskpotatis.
Ingredienser:
1 torskrygg/person
1 st skiva kallrökt lax/person
salt och svartpeppar
en god olivolja
Så här gör du:
- Tina torsken. Torka av med hushållspapper.
- Salta och peppra och linda en skiva kallrökt lax runt varje torskbit.
- Lägg bitarna i en oljad form och ringla rejält med olivolja över torsken/laxen. Avsluta med att dra ett par drag med pepparkvarnen över allt.
- Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
Stuvad portlak:
2-3 knippen portlak (hittar du inte portlak kan du använda spenat istället)
1 rejäl klick smör
1-2 msk mjöl
mjölk
en liten skvätt färsk ekologisk grädde
muskot
salt och svartpeppar
Jag anger inga mått för det är lätt att justera, blir det för tjockt ha i lite mjölk, blir det för tunt pudra över lite mer mjöl.
Så här gör du:
- Skölj av portlaken. Plocka bladen. (Stjälkarna kan du finhacka och ha i salladen).
- Smält smöret i en kastrull, lägg ner bladen och låt dem fräsas mjuka.
- Pudra över mjöl och låt det sjunka in. Häll på mjölk och rör till det börjar tjockna.
- Häll i en skvätt grädde för att runda av smaken lite. Justera med mjölk om det känns för tjockt.
- Krydda med muskot, smalt och svartpeppar.
Fisken passar till både kokt potatis, mos och ris.
* * *
Detta är inlägg #61 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.