Tricolore-ris, tre sorters ris, vitt, rött och svart

Tricolore ris, vitt, rött och svart ris
Ett blandning av vanligt vitt ris, tomatris och svart ris.

Det här var nog bland det godaste jag ätit i risväg. Vanligt vitt ris (basmati), tomatris och så det svart riset som kokats i kycklingbuljong! En fröjd för ögat dessutom. Ett bra bjudris när det är lite festligare. Det här receptet räcker till åtminstone sex hungriga personer.  Koka varje ris för sig och blanda samman strax innan servering.

Tricoloreris, vitt, rött och svart ris

Vitt ris

2 dl ris
0,5 krm gurkmeja
2 msk matolja
1 liten lökskiva
1 msk salt

Så här gör du: 

 1. Skölj riset flera gånger så all stärkelse försvinner och vattnet är klart. Låt stå i kallt vatten minst en halvtimme.
 2. Häll oljan i en kastrull och lägg i lökskivan. Sänk plattan till fyran. Låt löken fräsa till den blir svart och ta sedan upp den.
 3. Häll av vattnet och lägg riset i kastrullen och krydda sedan med gurkmeja. Rör runt så gurkmejan färgar allt ris och låt sedan riset fräsa till det ”klibbar ihop sig lite” medan du rör runt.
 4. Häll på kokande vatten så det täcker riset och någon centimeter över. Lägg i saltet och rör om. Lägg sedan på lock och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Sänk sedan till ettan eller tvåan för att ångas klart på svag värme (cirka 15–20 minuter). Om du lämnar riset på ettan kan du låta det stå till det är dags att äta.

 

Rött ris

2 dl ris
1 brk krossade tomater
1 msk matolja
1 msk salt

Så här gör du:

 1. Skölj riset noggrant och låt det stå minst 30 minuter i kallt vatten.
 2. Hacka en liten lök och stek löken glansig i matolja i en kastrull.
 3. Tillsätt sedan en burk krossade tomater och låt fräsa med några ytterligare minuter.
 4. Häll av vattnet från riset och lägg riset i kastrullen.
 5. Häll i kokande vatten så det täcker en centimeter över ris och tomatkross, tillsätt saltet och rör om. Sedan på med locket och låt koka på fyran tills vattnet nästan är borta, sänk sedan plattan till ettan och låt stå till riset är färdigt. Rör om och lägg upp på fat.

Svart ris

2 dl svart ris
1 buljongtärning (grönsak eller kyckling)
1 tsk salt

Så här gör du: 

 1. Skölj riset ett par gånger.
 2. Häll av vattnet och lägg i en kastrull och fyll på med kallt vatten.
 3. Låt det koka upp och lägg i buljongtärningen och saltet. Lägg på lock och låt det koka i cirka 20–30 minuter. Provsmaka gärna i slutet för att se om riset är tillräckligt mjukt.

* * *
Detta är inlägg #22 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*