Tricolore-soppa av linser, visst är färgerna vackra! Denna tricolore-soppa är gjord på röda och gröna linser samt svarta belugalinser. Jag önskar att färgerna från linserna höll i sig – den ser inte så aptitlig ut för ögat när den är färdiglagad. Men skenet bedrar kan jag lova. Den här rätten är jättegod – till och med min petiga tre-åring slukar till sista skeden.
Till den här soppan passar en härligt rostad lantbrödsskiva, det blir en måltid man står sig länge på. Soppan – eller kanske mer likt en stuvning – passar lika bra på ett meze-bord för den som vill skopa upp lite med t ex taco-trekanter.
Den här rätten är lättlagad och kräver bara att man passar så det inte bränns vid eller att det kokar torrt.
Ingredienser:
- 1 dl gröna linser
- 1 dl röda linser
- 1 dl svarta linser
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 0,5 tsk spiskummin
- 0,5 tsk koriander
- 0,5 bit kanelstång (eller mald kanel, cirka 1 krm)
- 2 lagerblad
- 1 grönsaksbuljong
- salt och ev svartpeppar
- olja
- 8-10 dl vatten
Så här gör du:
- Skölj linserna.
- Finhacka lök och vitlök.
- Häll lite olja i en kastrull och lägg ner löken och stek den mjuk och glansig.
- Häll av vattnet från linserna och lägg ner linser och kryddor och fräs på ett par minuter.
- Lägg ner grönsaksbuljongen, lagerbladen och häll på vattnet. Låt koka upp och sjuda under tillsyn till linserna är mjuka, cirka 45 minuter.
- Justera konsistensen med vatten och smaka av med salt och peppar.