I dag testade jag en ny fisk – Seabream – även kallad Guldsparid som tillhör sorten aborrfiskar. Fisken kommer från Atlanten men finns även i Medelhavet. Googlar man så beskrivs fisken som mycket användbar och det låter ju bra, vi behöver definitivt utöka vårt fisksortiment här hemma!
Maskoof får anses som något av en nationalrätt i Irak, men i avsaknad av grill och med lite konstnärlig frihet så väljer jag ändå att kalla rätten för Maskoof. Har du ett annat förslag på namn så hör gärna av dig!
Så varsågoda – nu bjuds det på Masgoof (eller ugnsbakad Guldsparid) med ett tomattäcke smaksatt med curry, vitlök, citron och koriander.
Ingredienser (cirka 4 personer):
2 st fiskar
1 stor lök
1-2 tärnade tomater
1 dl hackad persilja
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 dl citronsaft
1 tsk curry
0,5 tsk mald koriander
ca 0,5 dl rapsolja
salt
Så här gör du:
- Skölj fiskarna under kallt vatten och snitta fisken från huvudet ner till stjärtfenan. Ta bort inälvorna och skölj bort alla rester. Skär bort huvudet (eller låt det sitta kvar) och använd kniven för att knäcka av benen i ryggen så att du kan vika ut fisken så den blir ”platt”.
- Torka av fisken med lite papper och salta sedan på fram- och baksida. Lägg fisken på ett galler/bakplåtspapper.
- Skiva löken och fräs i lite olja tills löken blir glansig.
- Blanda pressad citron, tomatpure, hackad vitlök, olja, salt och kryddorna till en pasta. Lägg pastan ovanpå fisken.
- Skiva tomaterna och lägg på pastan, lägg på lökfräset och toppa med hackad persilja.
- Ställ formen i ugnen på cirka 200 grader i 30-40 minuter.
Servera med ris, torchi (inlagda grönsaker), bröd och en god sallad till.
Smaklig måltid!