Här kommer ett recept på libanesisk vitlökskräm. Receptet är ett klassiskt och som många libaneser lagar till krämen. Krämen är len, stark och supergod! Du kan ha den till precis allt kött – fördel ihop till grillat förstås. Vi åt den tillsammans med ugnstekt kyckling – suveränt gott!
Libanesisk vitlökskrämer
Vitlökskräm med äggvita
6 pressade vitlöksklyftor
3-4 dl rapsolja
1 tsk salt
1 ägg vita
1 msk kallt vatten
Lite citronsaft
Så här gör du:
- Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda samman med saltet.
- Droppa ner lite olja samtidigt som du kör med handmixern. När det blir grötaktigt häller du i äggvitan och mixar tills det blir som skum.
- Häll med en tunn stråle ner hälften av oljan samtidigt som du mixar till det börjar bli fluffigt. Ha tålamod.
- Häll i det kalla vattnet fortsätt mixa och ha mixen igång och fortsätter hälla ner resten av oljan i en tunn stråle sakta.
- Sist tillsätter du citronjuice.
Vitlökskräm utan äggvita
3 st vitlöksklyftor
2,5 dl raps olja
0,5 tsk salt
några droppar av citronen
2 tsk kallt vatten
Så här gör du:
- Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda samman med saltet.
- Häll med en tunn stråle ner av oljan sakta samtidigt som du mixar till det börjar bli fluffigt. Se till att oljan går in i vitlöksmassan innan du häller på mer. Ha tålamod.
- Droppa i citronjuicen och tillsätt det kalla vattnet.
Tips! Skulle vitlökssåsen skära sig kan du pröva att tillsätta ytterligare 0,5 msk vatten och mixar det.
2 kommentarer